Slujba de botez

Pentru ca ai ajuns aici, in cautarea unui fotograf pentru primul mare eveniment al bebelusului, m-am gandit sa adun cateva informatii cu privire la cum va decurge slujba de botez a bebelusului (atat in rit ortodox, cat si catolic) si ce ar trebui sa ai in biserica. Lucrurile mentionate sunt strict necesare, insa, in functie de datini, parintii si nasii pot pregati si altele:

Slujba de botez in rit ortodox:

Lucruri necesare:

 • certificatul de nastere al copilului
 • forfecuta plus o cutiuta unde se pune parul pe care parintele il va taia la botez
 • trusou complet de hainute, cu care va fi imbracat dupa botez (panza alba, panglica, prosop alb si sapun pentru preot, hainute si incaltaminte pentru bebelus, o sticluta pentru mir)
 • lumanarea pentru botez
 •  o sticla de vin pentru impartasanie si o sticluta de ulei

Cum se desfasoara slujba de botez?

Trebuie sa stiti ca la slujba de botez nasii cu bebita in brate vor fi in centrul atentiei. Parintii sunt doar spectatori. Pentru ca au tendinta de a sta retrasi si a asista cuminti la slujba, dupa prima parte a slujbei, recomand parintilor sa stea langa nasi, pentru a aparea in fotografii impreuna cu ei. Acest lucru depinde foarte mult si de preot, insa pana acum nu am intalnit un preot sa se opuna.

Prima parte din slujba Sfantului Botez are loc in biserica, dar la intrare.  Nasii cu bebita in brate sunt, la un moment dat, intorsi cu fata la apus (cu spatele la altar) si declara de trei ori, ca se leapada de satana, de toate lucrurile lui, de toti slujitorii lui, de toata slujirea si de toata trufia lui.  Apoi sunt intorsi cu fata la rasarit si iarasi declara, tot de trei ori, ca se unesc cu Hristos, fiind apoi pusi de catre preot sa citeasca Crezul din Carte.

A doua parte a Botezului o formeaza sfintirea apei, adica facerea aghiasmei pentru botez si turnarea intreita in cristelnita de untdelemn sfintite. Nasii impreuna cu bebita sunt adusi la mijlocul bisericii (mai aproape de altar), langa cristelnita, unde se desfasoarea restul slujbei. Aici e momentul in care recomand parintilor sa se aseze langa nasi. Pe parcursul slujbei, bebelusul este dezbracat pe masa, de catre nasa, apoi cufundat de trei ori in apa de catre preot. (Unii preoti il cufunda de tot, altii doar toarna apa pe cap; daca sunteti stresati de acest aspect, este bine sa il discutati cu preotul inainte). Apoi noul botezat se infasoara in panza alba curata si este miruit. Urmeaza taierea firicelelor din parul bebelusului,in chipul Crucii, si imbracarea in hainutele  noi. Preotul ia apoi bebelusul si il duce in fata Sfantului Altar; daca e baiat intra cu el in Altar. In ultima parte a slubei nasii vin in fata altarului si iau bebelusul in brate, pentru ca bebelusul sa fie impartasit cu Trupul si Sangele lui Hristos.

Astfel noul botezat primeste deodata trei Sfinte Taine: Botezul, Mirungerea si Sfanta impartasanie.

Slujba de botez in rit catolic:

Nu exista diferente fundamentale intre botezul ortodox si cel catolic, esenta si scopul lui sunt aceleasi, insa sunt unele mici deosebiri:

 • mama tine in brate copilul pe durata slujbei
 • nasii trebuie neaparat sa fie tot de religie catolica
 • copilul nu este cufundat de 3 ori in apa ca la ortodocsi ci este doar stropit de 3 ori pe crestet in timp ce preotul face semnul crucii
 • preotul aprinde lumanarea pe care o inmaneaza nasului
 • slujba poate fi personalizata cu mici discursuri tinute atat de nasi, cat si de parinti sau de preot
 • la intrarea in Biserica parintii trebuie sa declare public numele copilului

Ce ar mai trebui sa stii:

 • Am intampinat situatii cand au fost botezati doua bebelusi in acelasi timp, fara ca parintii sa stie ca slujba va fi comuna. Discutati cu Preotul acest aspect cand stabiliti detaliile.
 • Fotografiile in biserica pot sa difere de la eveniment la eveniment. Depinde foarte mult cat de luminoasa este biserica. Folosesc lumini ajutatoare insa daca biserica este intunecata si mica, fotografiile nu vor iesi ca intr-o catedrala.

Fotografii de la slujbele de botez gasesti aici iar preturile la sectiunea Pachete.